Overzicht top 5 van
Home > Klantenservice > Kafenion > Top 5 > Griekse gerechten voor een smaakvolle Kerst

Griekse recepten voor een smaakvolle kerst

Ook de Grieken houden ervan om hun naasten te verwennen met heerlijk eten tijdens de kerstdagen. Dit is vaak een combinatie van heerlijke hartige hoofdgerechten, gepaard met feestelijke zoetigheden als toetje of tussendoortje. Wij geven u graag een inkijkje in een aantal van deze heerlijke Griekse gerechten. Wellicht inspireert het u wel voor een beetje Griekse smaken tijdens uw kerstdiner.

Griekse gerechten

Kerkira Sofrito

Dit is een traditioneel Grieks gerecht van het eiland Corfu. Hoewel het gerecht het hele jaar door wordt gegeten, maken veel Grieken het ook speciaal voor kerst. Het hoofdingrediënt bestaat uit dunne lappen rundvlees en de saus is op basis van rode wijn en bouillon. Het gerecht kan worden gegeten met aardappelpuree of eventueel ook rijst. Het is een gerecht om lekker te laten sudderen, waardoor het vlees botermals wordt.

Recept voor Kerkira Sofrito

Galapoula Gemista

Een traditioneel Grieks feestgerecht dat vooral tijdens de kerstdagen wordt gegeten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de kalkoen gevuld met verschillende ingrediënten. De Grieken kiezen hier vaak voor: gehakt, ui, tomaat en veel verse kruiden. Om het gerecht typisch Grieks te maken, wordt er een scheutje Metaxa, Griekse cognac, toegevoegd. Andere smaakmakers in dit gerecht zijn witte wijn, sinaasappelsap en honing.

Kourabiedes

Dit zijn typische Griekse kerstkoekjes en zijn eigenlijk een verplicht nummertje om op tafel te hebben staan tijdens de kerstperiode. Het recept van de Kourabiedes is al zo oud en iedere familie zal er net weer een andere variant op hebben. Het leuke is dus ook om deze koekjes echt zelf te maken in plaats van te kopen.

Recept voor Kourabiedes

Melomakarona

Naast het schaaltje Kourabiedes hoort eigenlijk ook een schaaltje Melomakarona. Ook dit zijn typisch Griekse kerstkoekjes en omdat ze zuivel- en eivrij zijn, zijn ze perfect voor de periodes van de orthodoxe vastentijd. Ze worden voornamelijk gemaakt van meel, olijfolie en honing en zijn eivormig. Deze koekjes zijn misschien wel een van de populairste koekjes, en niet zonder reden! Nootachtig, kruidig en een vleugje sinaasappelsmaak zorgen voor een echte smaakexplosie en brengen de sfeer van Griekse feesten in huis.

Christopsomo

Letterlijk vertaald is dit het Christusbrood, het traditionele Griekse kerstbrood. Het brood staat symbool voor de zegeningen voor het huis en de familie het komende jaar, er wordt gevraagd om voorspoed, welzijn en vruchtbaarheid. Het brood wordt gedecoreerd met walnoten, amandelen, rozijnen, kaneel en azijn. Dit kan per streek verschillen. Over het algemeen komt op de bovenkant van het brood een kruis van deeg. Christopsomo is een essentieel onderdeel van de maaltijd tijdens kerst en belangrijk is dat het brood met de hand wordt gebroken en verdeeld en dus niet met een mes.

Recept voor Christopsomo

Diples

Dit is een traditioneel Griekse dessert en bestaat uit dunne deeglapjes die worden opgerold of gevouwen en vervolgens gefrituurd. Ten slotte worden ze besprenkeld met honing en bestrooid met kaneel en walnoten. Diplono betekent vouwen in het Grieks en daar komt de naam dan ook vandaan.

Vakanties Griekenland
Deel met vrienden of reisgenoten