Griekse ovengerechten
De Griekse keuken is elke keer weer een feest, kleurrijk, heerlijke geuren en zo smaakvol … Natuurlijk is het nergens zo goed als in Griekenland zelf, maar dat betekent niet dat we er hier niet net zo van kunnen genieten. Daarom hebben we een selectie van overheerlijke Griekse ovengerechten voor u samengesteld die u absoluut eens thuis moet proberen!
Griekse gerechten
Moussaka
Een gerecht met als hoofdelementen aardappel en aubergine. De basis bestaat uit laagjes, waardoor het even wat werk vergt, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard. Het fijne van dit gerecht is dat je het ook van tevoren al kan bereiden en op een later moment de oven in kan schuiven! Ideaal voor wanneer u eters over de vloer krijgt.
Een klassieker uit de Griekse keuken en makkelijk om te maken. Perfect voor het hele gezin of als een heerlijk comfortmaaltijd voor de winterse dagen.

Gemista
Een feest voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers, want Gemista kan op beide manieren worden bereid. Paprika’s, tomaten, courgettes en aubergines zorgen samen voor een kleurrijk en smaakvol gerecht, met Gemista haalt u de zomer echt in huis.
Het woord Gemista betekent letterlijk “gevuld”, en dat is precies wat u doet: de groenten worden aan de bovenkant geopend en rijkelijk gevuld met een mengsel van rijst, vruchtvlees, ui, peterselie, zout, peper en olijfolie. Vervolgens gaat het geheel de oven in voor iets minder dan anderhalf uur, tot de groenten mooi zacht en goudbruin zijn.
De niet-vegetariërs onder ons kunnen aan de vulling nog wat gehakt toevoegen.

Giouvetsi
Geliefd onder de Grieken en heeft zijn naam te danken aan de aardewerken pan waarin het vroeger werd gemaakt.
Giouvetsi wordt onder andere gemaakt met rundvlees, tomaten, kritharáki, een speciaal soort pasta dat lijkt op grove rijstkorrels. U kunt deze pasta eenvoudig vinden bij de Turkse of Griekse winkel, of onder de naam orzo bij de lokale supermarkt.
De bereiding vraagt wat tijd en aandacht, maar het resultaat is het absoluut waard. Eerst worden de ingrediënten in de pan gebakken, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Vervolgens gaat het gerecht anderhalf uur de oven in. Daarna wordt de kritharáki toegevoegd en gaat het geheel nog eens 20 minuten terug de oven in. Het eindresultaat: een ovenschotel vol authentieke Griekse smaken waar u echt van zult genieten.

Pastitsio
Een ander Grieks pastagerecht dat absoluut niet op dit lijstje mag ontbreken, is Pastitsio. Deze traditionele ovenschotel bestaat uit pasta, kruidig gehakt en als kers op de taart een romige bechamelsaus.
Hoewel Pastitsio vaak wordt vergeleken met de Italiaanse lasagne, is het toch een heel ander gerecht.
Voor dit gerecht is wel wat geduld nodig: er gaan verschillende stappen aan vooraf voordat het geheel de oven in kan. Maar dat geduld wordt rijkelijk beloond, want zodra u de eerste hap neemt, weet u dat het elke minuut waard was. Een gerecht dat gegarandeerd indruk maakt op uw gasten en op uzelf!

Imam baildi
Volgens verhalen at een priester zoveel van dit gerecht dat hij flauwviel, vandaar de naam imam baildi, wat letterlijk “flauwgevallen priester” betekent.
Imam Baildi is gevulde aubergine en kan worden geserveerd als voor- of als hoofdgerecht. Bovendien is het volledig vegetarisch!
Met ingrediënten als aubergine, ui, knoflook, tomaat, peterselie en feta belooft dit gerecht een ware smaakexplosie. Na de bereiding gaat het geheel 45 minuten de oven in: eerst 35 minuten op 180 graden onder folie, daarna nog 10 minuten zonder folie op 200 graden. Tot slot wordt er nog wat feta over gestrooid. Het gerecht wordt meestal lauwwarm opgediend.

Kreatopita
Luchtige rijst, hartig vlees en subtiele tinten van lokale majoraan vormen samen de basis van dit overheerlijke gerecht. Ooit was Kreatopita een specialiteit die enkel bij bijzondere gelegenheden werd geserveerd, maar tegenwoordig is het een favoriet in vele tavernes.
Deze traditionele vleespastei vindt zijn oorsprong op het eiland Kefalonia. In het oorspronkelijke recept wordt gebruikgemaakt van het vlees van een bok, maar moderne varianten combineren vaak varkens- en rundvlees. De traditionele kreatopita vindt u alleen op Kefalonia.
Een gerecht dat er misschien niet spectaculair uitziet, maar waar veel smaak bij komt kijken!







