Overzicht top 5
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> De mooiste watervallen van Griekenland

Watervallen in Griekenland

Of het nu om een kleine of een grote waterval gaat, de aanblik en het geluid van kletterend water hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Griekenland prijst zich gelukkig met een groot aantal watervallen, maar veel hiervan liggen diep in het landschap verscholen en zijn moeilijk te bereiken. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van watervallen die zowel de moeite waard als bereikbaar zijn.

De watervallen van Polylimnio en Kalamari

De watervallen van Polylimnio liggen iets meer dan 30 km buiten Kalamata in de streek Messinia op de Peloponnesos. Het gaat hier om meerdere watervallen in een groen gebied met veel stromend water en meertjes. Via kronkelende paadjes met houten bruggetjes bereikt u via een wandeling van ongeveer 3 km de grootste waterval. Vanaf een hoogte van 25 meter stort het water hier in een meer met de naam Kadoula. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord voor hartje en te danken aan de vorm van het meer. Durfals nemen hier in de zomer graag een duik in het azuurblauwe water.

Verscholen in een dichtbegroeid landschap ligt even ten noorden van Gialova de Kalamari-waterval. Dit kleine paradijs is betrekkelijk onbekend en meestal heerst er een serene rust. Al vanuit de verte is het geruis van het water te horen en er is niet veel fantasie voor nodig om zich voor te stellen hoe de waternimfen zich in dit sprookjesachtige landschap kwamen baden. De waterval is via een korte wandeling over een smal voetpad tussen de rotsen en dichte vegetatie te bereiken.

Watervallen bij Gialova

De watervallen van Pozar

De watervallen van Pozar liggen aan de voet van het Kaimaktsalan-gebergte in Macedonië in Noord-Griekenland. De naam Pozar is afgeleid van de woorden ‘po’ en ‘zar’ wat in het Slavisch zoveel betekent als ‘onder het vuur’. Dit is niet toevallig, want in tegenstelling tot de meeste watervallen is het water van de grootste waterval hier niet ijskoud, maar heerlijk warm met een temperatuur van 37 °C. Van een hoogte van 22 meter stort het water hier in een thermaal bad dat voor iedereen toegankelijk is. Voor een wisselbad kunt u overstappen naar de naastgelegen waterval, deze heeft namelijk wel ijskoud water.

De watervallen van Pozar

De Enipeas-watervallen

De Enipeas-watervallen liggen in de gelijknamige kloof in de uitlopers van het Olympos-gebergte. In een indrukwekkende omgeving met dichte begroeiing , meertjes en houten bruggen vormt de rivier hier op diverse plekken grote en kleine watervallen met kristalhelder water. De grootste waterval heeft een hoogte van 38 meter en ligt dicht bij het klooster van Agios-Dionysios. Het meertje onder de waterval nodigt uit tot een verfrissende dip, maar wees gewaarschuwd want het water is ijskoud. De watervallen zijn te bereiken via de wandelroute E4. Een gedeelte hiervan is opgenomen in het wandelarrangement op Pilion.

De Enipeas-watervallen

De Souda-watervallen

De Souda-watervallen (ook wel Theodoriana-waterval) worden gevormd door de Aspri Gkoura-rivier die door het bos stroomt. Doordat de rivier zich op dit punt in tweeën splitst, vormt zich hier een indrukwekkende dubbele waterval. Het water dat van een hoogte van 25 meter naar beneden stort zorgt voor een indrukwekkend beeld.

De watervallen bevinden zich net buiten het kleine dorpje Theodoriana in Epiros. Theodoriana staat ook wel bekend als de ‘hoofdstad van water’ en heeft deze naam te danken aan de indrukwekkende watervallen. Tijdens een korte wandeling via het gemarkeerde pad in het bos kunt u de Souda-watervallen bereiken.

Vakantie Epiros

De waterval Fonissa

Niets van het idyllische plaatje van de waterval net iets buiten Mylopotamos in Kythira doet denken aan het lugubere verhaal waar deze waterval zijn naam aan te danken heeft. ‘Fonissa’ betekent in het Grieks namelijk moordenares en volgens de overleveringen zou een vrouw hier ooit na een ruzie iemand over de rand hebben geduwd. Tegenwoordig is het een vredige plek waar men in de zomer graag een bad komt nemen in het meertje onderaan de waterval. Iets verderop ligt nog een tweede, kleinere waterval en in de omgeving vindt u nog de resten van een aantal watermolens die tot vlak na de Tweede Wereldoorlog nog in werking waren.

De waterval Fonissa

De watervallen van Dimosari

De twee watervallen van Dimosari liggen in de gelijknamig kloof bij Nidri, aan de oostkust van Lefkas. De groene omgeving met stromend water en platanen doet hier bijna vergeten dat de zee zich slechts op enkele kilometers afstand bevindt. Via een wandeling van ongeveer 20 minuten bereikt u de watervallen. Doordat deze verscholen liggen tussen grote rotsen blijven ze tot op het laatste moment voor het oog verborgen. De grootste waterval heeft een hoogte van 12 meter en afhankelijk van het seizoen en de gevallen neerslag kunt u een bad in het blauwgroene water van het meertje onder de waterval nemen.

Vakantie Lefkas

De watervallen van Edessa

De watervallen van Edessa liggen in Macedonië in Noord-Griekeland en zijn ontstaan nadat een sterke aardbeving in de 14e eeuw de loop van de rivier Edesseos veranderde. Het zijn de grootste watervallen van Griekenland en de enige watervallen ter wereld die midden in een stad liggen. De stad heeft er zelfs zijn naam aan te danken. Het water van de grootste waterval, Karanos, stort met geweld van een hoogte van 70 meter naar beneden. Via een pad kunt u over een soort balkon achter deze waterval langs te lopen en het spektakel van dichtbij aanschouwen. In de omgeving zijn diverse uitkijkpunten vanwaar ook de kleinere, dubbele waterval te bezichtigen is.

De watervallen van Edessa

De watervallen van Drymona

In het noorden van Evia liggen de watervallen van Drymona in een dichtbegroeide omgeving met pijnbomen, sparren en eikenbomen. Aan laatstgenoemde hebben de watervallen ook hun naam te danken; ‘drys’ betekent namelijk eikenboom in het Grieks. De watervallen worden gevoed door de rivier Sipias. Bij de grootste waterval valt het water van een hoogte van 15 meter in een helder meertje waar kikkers vrolijk rond kwaken. Het gebied is toegankelijk via een korte wandeling over een voetpad met bruggetjes, touwen en trappen. Bosbeheer onderhoudt hier een houten kiosk waar plaatselijke gewassen en fossielen worden tentoongesteld.

De watervallen van Drymona

De grootste waterval van Pilion

Pilion kent veel watervallen, maar de grootste is de waterval bij Megalovrachos. De waterval is met een hoogte van minstens 100 meter erg indrukwekkend en is slechts zichtbaar vanaf een paar punten op de route tussen Zagora en Puri. De waterval weet zich goed verborgen te houden in een dichtbegroeid landschap en bevindt zich op een bijna ontoegankelijke locatie. Maar als u de waterval eenmaal gevonden hebt, is het beeld adembenemend.

Vakantie Pilion
Bekijk onze vakanties

Deel met vrienden of reisgenoten