Vijf zomerse gerechten

Haal de Griekse zon in huis met deze frisse zomergerechten vol kleur, smaak en pure ingrediënten. En wat een meevaller, veel hiervan staan ook nog eens in een mum van tijd op tafel. Kali oreksi!

Vakantie Griekenland

Griekse salade

Deze kleurrijke salade mag uiteraard niet ontbreken op dit lijstje. Sappige rode tomaten, frisse komkommer, olijven, ui en feta vormen de basis ingrediënten voor deze salade, maar in verschillende delen van Griekenland geeft men er nog een eigen twist aan. Zo voegt men op Kreta bijvoorbeeld vaak fijngesneden peterselie toe en ook zult u in diverse streken kappertjes of ‘kritamos’, zeevenkel, in de salade aantreffen.

Recept Griekse salade

Gemista

Gemista betekent letterlijk ‘gevuld’ en dit heerlijke zomergerecht bestaat uit gevulde tomaten en paprika’s, meestal aangevuld met wat aardappels uit de oven. Heel soms zult u in dit gerecht ook een gevulde aubergine aantreffen. Er bestaan heel wat varianten, zo kan het met of zonder gehakt worden gemaakt en worden er in de vleesvrije variant soms nog wat rozijnen en/of licht gebrande pijnboompitten toegevoegd.

Recept Gemista

Anthoi

Dat de Griekse keuken vindingrijk is en liever niets verspilt, blijkt wel uit dit originele gerecht. De fragiele bloemen van de courgettes worden met zorg ‘geplukt’ en vervolgens gevuld met kaas of een mengsel van rijst, tomaat en verse kruiden. Gekookt, uit de oven of gefrituurd vormen ze een overheerlijke meze die vooral bij een glaasje ouzo of witte wijn heerlijk smaakt.

Recept Anthoi

Dakos

Op Kreta ook wel bekend onder de naam koukouvagia, is dit bijgerecht op een warme zomerdag ook als lunch niet te versmaden. Met verse zonovergoten tomaten, paximadia (hard gebakken brood) en feta in de hoofdrol en vervolgens op smaak gebracht met oregano en olijfolie, zit dit gerecht boordevol smaak. En ook nooit weg, het staat in een handomdraai op tafel.

Recept Dakos

Tzatziki

Deze frisse dip is misschien niet direct een typisch zomergerecht, maar tijdens de warme zomerdagen is deze combinatie van Griekse yoghurt en komkommer meer dan welkom op tafel. Voor een lichtere variant die weliswaar niet meer de naam tzatziki verdient maar eveneens erg lekker is, kunnen knoflook en komkommer worden vervangen door flink wat dille en munt. Versgebakken brood erbij en smullen maar!

Recept Tzatziki
Vakantie Griekenland

Deel met vrienden of reisgenoten