Een woordje Grieks

Iedereen die wel eens in Griekenland is geweest heeft wel iets meegekregen van de Griekse taal. Maar misschien was het lastig of niet te begrijpen. In een reeks Grieks met Savvas leren we stap voor stap de Griekse taal. Hij leert ons meer over het ontstaan van de taal en neemt ons mee naar situaties in het alledaagse leven.

De Griekse taal vindt zijn oorsprong in de wiskunde en kent 120 tekens en symbolen die hierdoor niet alleen als letter, maar ook als getal betekenis hebben. Ieder woord, maar ook iedere letter heeft een eigen betekenis. Er wordt zelfs beweerd dat het uitspreken van sommige letters goed zijn voor je hersenen, hart en ziel. De wiskundige Pythagoras ontcijferde de woorden en hij schreef over de Griekse taal: ‘de nummers, vormen, harmonie en sterren hebben iets gemeen. Wanneer deze elementen in de juiste volgorde worden gebruikt – wiskunde – geometrie (vormen) – harmonie (muziek) – astronomie, worden lichaam en ziel ontwikkeld.’

De Oudgriekse taal, zoals die ooit ontstond, is slechts bekend bij Griekse geleerden. In de loop der jaren zijn heel wat woorden vereenvoudigd, de originele klank, het harmonieuze werd eruit gehaald. En soms ontstonden zelfs heel nieuwe woorden. Zo ontstond de Griekse taal zoals we die op dit moment kennen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten