Overzicht top 5
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> Kloosters in Griekenland

Kloosters in Griekenland

Door de eeuwen heen werden in Griekenland op vaak de meest prachtige locaties vele kloosters gesticht. Vaak groeiden deze uit tot belangrijke intellectuele centra. Tegenwoordig spelen deze kloosters niet alleen een belangrijke rol in het Griekse religieuze leven, maar vormen eveneens een belangrijk stukje cultureel erfgoed. Een kijkje binnen de kloostermuren is, ongeacht uw levensovertuiging, dan ook beslist de moeite waard.

Speciaal voor u hebben wij een aantal kloosters geselecteerd die u goed kan bezoeken tijdens uw vakantie met Ross Holidays.

Agios Gerasimos

In een mooie vallei in het zuidwesten van Kefalonia ligt het aan de beschermheilige van het eiland gewijde klooster van Agios Gerasimos. Dit klooster dateert uit 1559 en was jarenlang een centrum voor cultuur, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig vormt het voor veel orthodoxe gelovigen een belangrijk bedevaartsoord vanwege het lichaam van de heilige Gerasimos dat hier in een zilveren sarcofaag in de kloosterkapel ligt opgebaard. Onder de kapel ligt de grot waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. In de nieuwe kerk van het klooster trekken de rijke muurschilderingen, de indrukwekkende kroonluchters en het vergulde houtsnijwerk de aandacht. Elk jaar wordt de heilige Gerasimos op 16 augustus en 20 oktober herdacht tijdens een processie waarbij de sarcofaag naar buiten wordt gedragen.

Agios Gerasimos

Arkadi

Een prachtige route door het bergland van Rethymnon leidt naar het Arkadi-klooster. Dit historische klooster kwam symbool te staan voor de Kretenzische onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turkse overheersers en werd door UNESCO uitgeroepen tot Europees Monument voor de Vrijheid. Honderden verzetsstrijders vonden hier in 1866 een martelaarsdood door het kruitmagazijn op te blazen en op die manier uit handen van de vijand te blijven. Het klooster werd voor het grootste gedeelte in oude staat hersteld en wordt nog altijd door monniken bewoond. Veel van de ruimtes zijn toegankelijk en deze geven een goed beeld van het kloosterleven. In het museum worden oude relieken tentoongesteld en er vinden regelmatig exposities plaats van kunstenaars die inspiratie in de rijke historie van het klooster vonden.

Kloosters rondom Rethymnon

Panagia Spiliani

Het klooster van Panagia Spiliani dateert uit 1836 en biedt een spectaculair uitzicht over Pythagorion en de kust van Samos. Νaast het klooster ligt een grot met een blauwe kapel. Deze kleine grotkerk is gewijd aan de Maagd Maria en is via 95 treden te bereiken. In de kerk ziet u een, helaas beschadigde, marmeren icoon van de Maagd Maria. Zoals op vele plekken, dichten de Samioten deze icoon wonderen toe. Men beweert dat het icoon door vreemdelingen werd gestolen en dat het tijdens het lossen van een boot in stukken in zee viel. Jaren later hebben bewoners de stukken teruggevonden aan de kust van Samos en terug naar de kapel gebracht. Achter de kerk is een bron met wijwater en naast de grot staat een kerk die gewijd is aan Agios Georgios.

Kerken en kloosters van Samos

Kathara

Het op een hoogte van 556 meter gelegen Kathara-klooster is onlosmakelijk met het religieuze leven van Ithaki verbonden. Het dateert uit 1696 en is gewijd aan de beschermheilige van het eiland, de zuivere Maagd Maria. Een inscriptie op een steen bij de ingang heet de bezoeker welkom met de woorden ‘Eerbiedwaardige pelgrim, als een tweede Odysseus bent u erin geslaagd deze plaats te bereiken’. Op de binnenplaats van het klooster staat een kerk met een bijzondere icoon die de geboorte van de Moeder Gods afbeeldt. Aan deze icoon is een bijzonder verhaal verbonden en de overleveringen willen dat de kerk gebouwd werd na de wonderbaarlijke redding van de icoon. Elk jaar op 8 september wordt de icoon tijdens een processie rondgedragen.

Kathara-klooster

Faneromenis

Op een mooie locatie in de heuvels net iets buiten Lefkas-stad ligt het Faneromenis-klooster. Faneromenis betekent in het Grieks zoveel als verschijning; het klooster zou zijn naam te danken hebben aan een wonderbaarlijke verschijning van de Maagd Maria die vervolgens door een iconenschilder op een stuk hout werd afgebeeld. De oorspronkelijk icoon ging verloren tijdens een brand, maar tegenwoordig is een replica uit 1887 te zien. Deze werd gemaakt op de berg Athos. Volgens de overleveringen staat het klooster op de plaats waar vroeger een tempel van de godin Artemis stond. Het klooster zelf werd gesticht tijdens de vroegchristelijke periode en kreeg zijn huidige vorm tijdens de Venetiaanse periode. In 2006 werd het klooster gerenoveerd en werd er een vleugel toegevoegd. Het klooster wordt nog altijd bewoond.

Faneromenis Klooster

Anafonitria

Het Anafonitria-klooster ligt in het noordwesten van Zakynthos en werd in de 15e eeuw door de Venetianen gesticht. Het is nauw verbonden met de beschermheilige van het eiland, de heilige Dionysios. In 1580 zou deze monnik hier de moordenaars van zijn eigen broer gered hebben en daardoor later heilig worden verklaard. Binnen het klooster zijn meer dan 500 jaar oude muurschilderingen te zien, net als een icoon uit Constantinopel die in 1453 na de val van deze stad gered werd. Opvallend is de robuuste toren van het klooster. Deze maakte vroeger onderdeel uit van de verdedigingswerken, maar doet tegenwoordig dienst als klokkentoren. Het klooster wordt tegenwoordig niet meer bewoond, maar wordt netjes onderhouden door de priester en inwoners van het dorp.

Kloosters van Zakynthos

Meteora

Deze indrukwekkende kloosters, hoog bovenop de toppen van enorme rotspilaren gelegen, lijken als het ware tussen aarde en hemel te zweven. De eerste kloosters werden hier rond de 14e eeuw gebouwd. Om de rotstoppen te bereiken maakten de monniken gebruik van steigers in de rotsen en touwladders. Goederen en bouwmateriaal werden in een net of mand omhoog gehesen. Pas begin 19e eeuw werden er trappen in de rotsen uitgehouwen. Tegenwoordig leiden geasfalteerde wegen tot aan de voet van de kloosters en goederen worden elektrisch omhoog gehesen. Van de meer dan vierentwintig kloosters die er gebouwd werden, worden er tegenwoordig nog zes bewoond. De bekendste kloosters zijn de Grote Meteoor, het Varlaam-klooster en het Agia Triada-klooster. In 1988 werden de kloosters tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen. Te bezoeken vanuit zowel Epiros als Pilion.

Meteora
Bekijk onze vakanties

Deel met vrienden of reisgenoten