Rivieren van Griekenland

Griekenland heeft veel mooie rivieren die door prachtige natuurgebieden stromen en niet zelden een rol spelen in de Griekse mythologie. Hieronder hebben wij een aantal rivieren op een rij gezet die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw vakantie met Ross Holidays.

Bekijk alle vakanties

Nestos

Met een lengte van 243 km, waarvan 130 km op Grieks grondgebied, is de Nestos een van de grootste rivieren van Griekenland. Deze rivier in het uiterste noorden van Griekenland ontspringt in Bulgarije in het Rila-gebergte en slingert zich door het Rodopi-gebergte om uiteindelijk in het departement Kavala in de Noord-Egeïsche Zee uit te komen. De rivierdelta vormt een wetland van internationale betekenis waar meer dan 300 soorten vogels hun toevlucht vinden. Deze valt daarom onder bescherming van de Conventie van Ramsar. Een aanrader om het gebied langs de oevers van de rivier te verkennen is een kanotocht stroomafwaarts tussen de dorpen Stavroupolis en Toxotes.

Autorondreis Oost-Macedonië en Thracië

Neda

Gelegen in het westen van de Peloponnesos vormt deze rivier de natuurlijke grens tussen de departementen Ilia en Messinia. Volgens de mythologie zou de rivier vernoemd zijn naar de nimf Neda omdat zij de pasgeboren zoon van de godin Rea, Dias, uit handen van haar echtgenoot Kronos zou hebben gered. De Neda ontspringt in het Lykaio-gebergte en baant via verschillende dorpen een kronkelende weg richting zee om na 32 km in de Golf van Kyparissia uit te komen. Onderweg stroomt het water door een indrukwekkende kloof en een idyllisch landschap met drie watervallen en meertjes. U kunt deze bezoeken via een wandelpad dat net iets buiten het dorp Platania, 70 km vanaf Gialova, begint.

Gialova

Voidomatis

In Epiros stroomt een van de schoonste rivieren van Europa, de Voidomatis. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de naam van deze rivier niet afkomstig uit het Grieks, maar is deze afgeleid van de Slavische woorden ‘voda’ (water) en ‘mati’ (bron). De bronnen van de Voidomatis ontspringen in het hartje van het Zagoria gebied, in de Vikos-kloof dicht bij het dorp Vikos. Vervolgens baant het prachtige blauwgroene water zich een weg door het Nationaal Park Vikos Aoos, om na 15 km uit te komen in de Aoos-rivier bij Konitsa. De stenen boogbruggen over de rivier vormen een karakteristiek voorbeeld van de lokale architectuur en waren eeuwenlang de enige manier om van dorp tot dorp te kunnen reizen.

Epiros

Lousios

Deze kleine, wilde rivier in het bergachtige binnenland van de Peloponnesos ontspringt op een hoogte van 1000 meter en komt uit in de Alfeios, een van de grootste rivieren van Griekenland. Het weelderig landschap langs de oevers van de rivier werd samen met de indrukwekkende Lousios-kloof in 1997 tot beschermd gebied uitgeroepen. De inwoners van het omliggende gebied maakten vroeger volop gebruik van het snelstromende water om waterkracht op te wekken. In het Arcadische dorp Dimitsana is in het openluchtmuseum nog te zien hoe hiervan gebruik werd gemaakt bij onder andere het leerlooien, het malen van graan en het produceren van buskruit dat gebruikt werd tijdens de Griekse onafhankelijkheidsstrijd.

Autorondreis Peloponnesos

Acheron

Hoog in het Souliou-gebergte (1600m) van Epiros ontspringt de mythische Acheron, de rivier waarvan de oude Grieken geloofden dat deze in verbinding stond met de plaats waar Charon met zijn veerboot de doden overzette naar de onderwereld. Het water stroomt vervolgens door de departementen Thesprotia en Preveza om uiteindelijk bij de badplaats Ammoudia in de Ionische Zee uit te komen. Bij het bergdorp Glyki kunt u gemakkelijk de rivier inlopen en door een steile kloof in het kristalheldere, maar ijskoude, water richting de bronnen waden. De omgeving is hier prachtig groen en kenmerkt zich door een rijke flora en fauna. De rivier leent zich eveneens uitstekend voor activiteiten zoals kanoën en raften.

Epiros

Arachthos

De onstuimige Arachthos behoort met een lengte van 135 km tot de grootste rivieren van Griekenland. Deze rivier ontspringt in het Pindos-gebergte in het noordwesten van Griekenland, dicht bij Metsovo, en stroomt door het Nationaal Park Tzoumerka, Peristeri & de Arachthos-kloof richting het stuwmeer Pournari waar sinds 1998 het water wordt opgevangen. Hierna vervolgt het nu kalmere water zijn weg naar de Ambracische Golf. Het mondingsgebied van de rivier werd hier in 2008 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Dankzij de overvloedige regenval in het Pindos-gebergte is het gedeelte van de rivier dat door de Arachthos-kloof in Tzoumerka loopt een geliefde bestemming om te raften.

Autorondreis vasteland
Vakanties

Deel met vrienden of reisgenoten