Thuis op Samos

Mijn naam is Rosa van der Heide, ik ben opgegroeid in Amsterdam en werk als reisleiding voor de gasten van Ross Holidays. Met veel plezier ontvang ik nu gasten op Samos. Hoewel Nederland altijd als thuis heeft gevoeld en als plek waar ik naar toe terug blijf komen, blijft het buitenland altijd prikkelen en daarmee in het speciaal het mooie Griekenland.

Mijn interesse in Griekenland begon tijdens de jaren dat ik in een mediterraans restaurantje in Amsterdam werkte. De culturen, kleuren en geuren, de muziek en de ritmes van het mediterraanse leven, anders dan ik gewend was van mijn leven in Nederland. Vorige zomer koos ik ervoor om een paar maanden met rugzak door Griekenland te gaan reizen. Met bus, boot en trein leerde ik de veelzijdigheid van het land kennen; de schoonheid van de verschillende eilanden, maar ook het leven in de steden en in de afgelegen dorpjes in de hoge bergen van het noorden. Mijn liefde voor dit land groeide tijdens het reizen enorm. Eenmaal terug in Nederland was het voor mij duidelijk dat ik meer tijd wilde doorbrengen in dit mooie land. Ik had echt een gevoel van heimwee. Toen ik de mogelijkheid kreeg om als reisleiding voor gasten van Ross Holidays op Samos te werken, was de keuze dus snel gemaakt.

Toen ik op Samos kwam duurde het niet lang voor ik mij er echt thuis voelde. Ik ontdekte wat het eiland te bieden heeft en deel dit nu met veel plezier met mijn gasten. Ik hoop ze te inspireren om al het bijzonders van het eiland op te zoeken en zelf te zien en mee te maken, binnen en buiten de gebaande paden.

/

Samos is een bijzonder eiland met veel groene natuur. Het landschap nodigt uit om mooie wandelingen te maken. Wandel door valleien en bergen, langs watervallen naar bovenliggende traditionele bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan en je kunt genieten van een ijskoffie met uitzicht over bergen en zee. Rust en levendigheid is beide op te zoeken op Samos, stille strandjes met azuurblauw water, traditionele bergdorpjes waar je je echt in het lokale leven want, en gezellige havenplaatsjes die ‘s avonds laat opbloeien. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de inwoners op Samos zorgen ervoor dat je je snel thuis voelt op het eiland, ook als je er maar kort verblijft.

Voor avonturiers is het bijzonder om de Potami watervallen te ontdekken. Zwemmen door de beekjes van de bossen, klimmen over de rotsen om bij de watervallen uit te komen. Alleen maar natuur om je heen.

Voor wandelliefhebbers (met of zonder ervaring!) lopen er mooie en goed onderhouden wandelpaden door de Nachtegalenvallei naar het bovenliggende kunstenaarsdorpje Manolates en Vourliotes. Je kunt een rondje maken en beneden eindigen in het kleine, gezellige kustdorpje Agios Konstantinos, waar je kunt genieten van een ijsje van het meest geliefde ijswinkeltje van het eiland.

Het strandje Klima aan de oostkust is mijn lievelingsstrand. Rijden door de groene heuvels vol olijfbomen, om bij het gemoedelijke strandje uit te komen; azuurblauw water, een paar zeilbootjes voor anker, een kleine taverne en aan de overkant uitzicht op de bergen van Turkije. Op de terugweg een stop maken om een hapje te eten in het lokale visrestaurantje in het kleine dorpje Paleokastro.

Voor gezelligheid kom ik graag in een van de vele levendige dorpen. De smalle straatjes met mooie, traditioneel gebouwde huisjes, de Griekse boetiekjes die tot laat open zijn. Een levendige boulevard met lichtjes en muziek, en veel mogelijkheden om neer te strijken op een terrasje voor een glaasje lokale Samos wijn. Ook ga ik graag naar de bijzondere en gezellige kleinschalige festiviteiten en panagiri’s die hier vaak georganiseerd worden. Hier kun je proeven van het Griekse avondleven en tradities.

Voor mij is er geen ander eiland als Samos en ik gun het iedereen om net zo te kunnen genieten van de schoonheid hier. Ik kijk ernaar uit gasten te blijven ontvangen en deel graag mijn enthousiasme over alles wat hier te doen en te bewonderen is!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten