Kriebels voor Griekenland

Kalimera, ik ben Ilona Vermaat en al sinds mijn tienerjaren gek op Griekenland. Na mijn eerste vakantie in Griekenland wist ik het zeker, ik wilde hier meer tijd doorbrengen dan alleen een vakantie. Toen mijn vader jaren geleden een advertentie voor mij uit de krant had geknipt van "een Griekenland specialist" begon al snel het Griekse avontuur. Ik ben een cursus Grieks gaan volgen en mocht mijn opgedane kennis in praktijk brengen tijdens mijn eerste seizoen voor Ross Holidays op Lefkas (2008), waar ik met veel plezier jarenlang de gasten verwelkomd heb.

Na een hele tijd weer terug te zijn geweest in Nederland, begon het vorig jaar toch weer te kriebelen. Ik heb mijn vaste baan in Nederland opgezegd om wederom de gasten van Ross Holidays te gaan verwelkomen. Vorig seizoen op het mooie Samos en nu op het prachtige West-Kreta. Al was ik bang dat mijn Grieks inmiddels weggezakt zou zijn, maar het jarenlange luisteren naar Griekse muziek maakte dat ik er zo weer in zat. Het leukste is dat ik daardoor de lieve eigenaren van onze kleinschalige accommodaties beter kon leren kennen.

De omgeving van Chania stond al jaren op mijn verlanglijst om te mogen zijn. Wat is het genieten van de prachtige natuur en de geweldige stad Chania! Het bruist, leeft het hele jaar door en heeft alles te bieden. Op Kreta heb je eigenlijk niet eens door dat je op een eiland bent ... Ik ben graag en vaak in de stad te vinden, geniet van het heerlijke eten en de gemoedelijke sfeer in de smalle straatjes.

Een echte aanrader is de stadswandeling die kriskras door de stad loopt en alle mooie plekjes laat zien. Het oude badhuis, de mysterieuze Turkse wijk en de ambachtelijke messenslijpers. Het liefst eet ik in een van de gezellige straatjes in de oude stad, tussen de Grieken.

/

Ook zo leuk: door een van de gasten heb ik een tijdje geleden een tyrokomeio ontdekt en haal ik nu steeds heerlijk verse yoghurt en kaas. De schapen en geiten lopen er rond, verser kan niet! En natuurlijk vertel ik dit tijdens het welkomstbezoek aan de nieuwe gasten. Wat is iedereen enthousiast!

Op mijn vrije dag ga ik graag op pad om nieuwe plekjes te ontdekken. Zo heb ik een tijdje geleden het schiereiland Akrotiri bezocht. Wat een afwisselende rit! Genieten van het prachtige uitzicht bij het graf van Venizelos en genoten van heerlijke koffie met gebak bij het naastgelegen "Koukouvaya". Twee prachtige kloosters, waarvan een met wijnkelder en olijfolieproeverij (Agia Triada), heb ik bezocht en daarna gerelaxt in de baai van Marathi en natuurlijk een verfrissende duik genomen.

Toen ik pas het Agios Georgos klooster tussen Vamos en Vrysses bezocht, werd ik hartelijk welkom geheten door een mevrouw met zelfgebakken cake en raki. Een korte wandeling in het klooster en prachtige foto's kunnen maken. In Vrysses kun je heerlijke aan het beekje zitten onder de bomen op een schaduwrijk terras. Hier serveren ze de heerlijkste kalitsounia, zoute en hartige deeghapjes met mizitra kaas.

Ik deel graag nog meer tips met u, wanneer komt u het mooie Kreta bezoeken?

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten