Ashley op Kreta

Na hier lang naar uitgekeken te hebben, zijn wij er dan… Op de luchthaven van Chaniá. Met frisse moed en de routebeschrijving stappen we onze huurauto in, op weg naar Huize Katsikoulákis.

Hier worden we warm ontvangen door de gastvrije familie Katsikoulákis. De eerste dag doen wij het lekker rustig aan, kijken wat rond in het dorpje Kamisianá, zoeken uit waar er gezellige tavernes zijn en lopen een echt Grieks minimarktje binnen. ‘s Avonds nemen we de bus naar Chaniá-stad. Hier (ver)dwalen wij wat rond door de gezellige straten van Chaniá en strijken neer voor een hapje en een drankje in de Old Port.

De volgende dag is het erg lekker weer. Het strand is daarom de beste optie voor vandaag. En aangezien de kuststrook van Kamisianá er aanlokkelijk uitziet, kiezen wij daarvoor. Aan het eind van deze heerlijke dag trekken wij er in de avonduren met hostess Jacquelien op uit. Tijd om het aanbod van Ross Holidays op West-Kreta te gaan ontdekken! Wij bezoeken onder andere de toppers Huize Mari Helen, Huize San António en Woningen Aléxandros. Ook hebben wij het geluk een nieuwe accommodatie voor 2015 te bezoeken, Huize Artemís in het gemoedelijke dorp Kalíves.

Een dagtocht naar het zuiden van Kreta mocht tijdens deze reis natuurlijk niet ontbreken. Wat was het een avontuur! Wij hebben ervoor gekozen om via de Old National Road te rijden. Een rit die ons langs authentieke dorpjes en door het groene achterland leidt. Iets wat wij absoluut niet hadden willen missen. Onze reis naar het zuiden bracht ons ook bij de Kourtaliótiko-kloof. Wat een wandelervaring met prachtige uitzichten… Onvergetelijk! Nu snel verder, want reisleiding Marianne en Gerrie staan op ons te wachten. Samen met hen brengen wij de dag door. Uitgebreid laten zij ons al het moois aan natuur, dorpen en stranden zien. Een bezoek aan de vakantiewoningen van Ross Holidays stond uiteraard ook op de planning. Wat een diversiteit aan mogelijkheden, eenieder is op Zuid-Kreta op zijn plaats. Leuk om te zien was Huize Élli, dat in 2015 terug komt in ons aanbod. Absoluut een aanrader! Zuid-Kreta heeft indruk op ons gemaakt. We vonden het dan ook jammer hier niet nog een dag te kunnen zijn.

Vanuit Chaniá-stad start onze excursie naar Gramvóusa, het pirateneiland. De rit leidt ons langs verschillende leuke plaatsjes en via Kolymbári komen wij uit in de havenplaats Kastélli Kissamóu. Top op de dag van vandaag worden hier nog steeds opgravingen gedaan. Gedurende de tocht naar de haven kwamen wij toch wel een van de meest merkwaardige beelden van deze week tegen. Wij moesten even twee keer knipperen, maar er lag toch echt een Griekse man in de laadruimte van een pick-up truck! Iets wat wij jullie niet wilden onthouden, dus hebben wij hier snel even een plaatje van geschoten. Vanuit de haven vertrekt het bootje, met als eerste stop Gramvóusa. Het is een schiereiland met aan de punt nog een klein eiland, Agria Gramvóusa. Op het meest zuidelijk gelegen eiland is een groot fort dat de Venetianen hebben gebouwd om zeerovers van Kreta weg te houden. Hier hebben wij een poging gedaan bovenin te komen, om vervolgens op het strand neer te strijken. Niet veel later vertrok de boot en vaarden wij door naar de lagune van Bálos. Wat een schitterend strand met fijn wit en roze zand. Het was een heerlijke dag en we hebben een goede indruk gekregen van het veelzijdige westen.

Wat een geluk dat ik ook mijn verjaardag op Kreta mocht vieren. ’s Ochtends uitstekend gewekt met een lief presentje vanuit Ross Holidays. Omdat wij benieuwd zijn naar het dorp Plataniás en ook naar het gelijknamige strand, stappen wij in de auto en trekken wij eropuit! Het blijkt een fraaie badplaats met enorm vriendelijke mensen. Wij hebben het hier zo naar onze zin, dat wij besluiten hier meteen een hapje te eten. Het toetje, met door mijn reisgenootje Zoë meegesmokkelde verjaardagskaarsjes, was een lekkere en leuke verrassing. Goed om onze laatste avond van onze reis mee af te sluiten.

Mijn week op Kreta is voorbij gevlogen! Wat is er veel te zien en te doen op dit geweldige eiland. Authentieke dorpjes, moderne badplaatsen, indrukwekkende kloven, prachtige stranden… En niet te vergeten de gemoedelijke sfeer en vriendelijke bevolking. Of wij nu zochten naar een rustige plaats voor een ontspannen dag of juist de levendigheid op wilden zoeken, het kan hier allemaal! Kreta heeft de bezoeker veel te bieden. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken en kom hier absoluut nog een keer terug.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord