Lindy op Kreta

Ik heb er erg naar uitgekeken, mijn eerste studiereis. Ik vertrok naar Kreta en was klaar om mij te storten op een reis die zeer mooi en interessant zou worden

Zuid-Kreta

Onderweg naar mijn eerste bestemming Zuid-Kreta, viel de ruige natuur mij gelijk op, zo indrukwekkend! We reden door de Kourtaliótiko-kloof en zijn bij een plateau gestopt om iets te drinken en te genieten van de prachtige natuur om ons heen.

Vanuit Zuid-Kreta zijn mooie uitstapjes te maken, onder andere Preveli. De kloof van Prèveli is het verlengde van de Kourtaliótiko kloof. Vanuit de 19e eeuwse brug is het uiteinde van de kloof alleen lopend te bereiken. De kloof eindigt in een soort van oase met een brede lagune met palmbomen tot op het strand. Op het hoogste topje van de berg, aan het einde van de weg, kwamen we bij het klooster van Preveli. Een prachtig oud gebouw waar u een geweldig uitzicht over de bergen en zee aantreft.

Daarnaast zijn het volkkundige museum in Vori en de opgravingen Gortys bijzondere bezienswaardigheden. Vanuit Gortys zijn we naar Matala gereden om de grotten en het bekende bijbehorende strand te bezoeken. Matala is gelegen aan de baai van Messara en heeft zijn roem te danken aan de krijtrotsen waarin zich talrijke holen hebben gevormd. Het is een bijzondere aanblik deze wand met al die gaten. In de loop der jaren waren er talrijke hippies die hier een woonplaats van maakten. Ze zijn er nog wel, maar niet meer in zulke grote getale.

Plakias is op mij overgekomen als een dorp waar het dorpsgevoel nog steeds te vinden is. Het straalt nog de rust uit van een authentiek dorp en biedt een prachtige baai met een geweldig zicht op de bergen. En wat heeft Zuid Kreta een prachtige natuur! Het ruige landschap en de enorme bergen zijn zeer indrukwekkend. De kloven en het uitzicht over de zee zijn adembenemend. Het rijden door de bergen biedt al deze prachtige vergezichten. Ik vond het geweldig!

West-Kreta

West-Kreta is een meer levendige bestemming. Maar direct wanneer je het prachtige, groene achterland inrijdt, kom je in de authentieke bergdorpjes terecht. Allereerst het dorpje Theriso, een authentiek plaatsje, waar de Theriso-kloof begint. Een enorme kloof, rijkelijk begroeid, met steile rotswanden. Toen we de kloof uitreden, ging de route verder door de bergen. De volgende dorpen waren Zourva en Meskla, twee bergdorpen. Het uitzicht bestond uit spectaculaire vergezichten met de Witte Bergen (Lefka Ori) op de achtergrond. Het gaf mij een goed beeld van het veelzijdige achterland van West-Kreta.Vanuit West-Kreta zijn er diverse dagtochten te maken. En biedt zo een perfecte combinatie van bezienswaardigheden met het strand.

Vanuit Chania reden we via de Topolia-kloof naar de druipsteengrot van Agia Sophia. Ik heb gedurende mijn reis wel gemerkt dat Kreta rijk bezaaid is met diepe kloven. Via een tunnel kwamen we vrij snel bij Agia Sofia terecht, bovenop de berg. Via een lange trap kwamen we in de grot terecht waar we stalagmieten en stalactieten konden bewonderen. In deze grot bevond zich een klein kerkje en werden we verrast door het fraaie uitzicht..

Het eindpunt van deze route is Elafonissi. Een gebied met mooi strand waar je je in de Cariben waant. De terugweg via de westkust is aan te bevelen vanwege de vele uitzichten. Tijdens de rit is het wel uitkijken geblazen voor de kuddes met geiten en schapen die zich met regelmaat op de weg verschansen.

Chania-stad is erg sfeervol. De Venetiaanse haven met alle tavernes, de oude gebouwen en de smalle straatjes met leuke winkeltjes maken deze stad een interessante plaats om te verkennen. De oude sferen ademen werkelijk uit ieder gebouw in de binnenstad. Ik heb me goed vermaakt tijdens de wandelingen door de straatjes kris kras door de stad. Het uitzicht vanaf de burcht mocht er ook zijn. Natuurlijk hebben we onze dag hier beëindigd op een van de diverse terrassen aan de haven. Ook de taverne waar we uiteindelijk belanden was de moeite zeker waard.

Tijdens deze studiereis heb ik gemerkt dat West- en Zuid-Kreta twee totaal verschillende bestemmingen zijn, ieder met hun eigen karakter. West Kreta is een levendige omgeving met name direct langs de kustlijn. Binnen slechts enkele minuten bevindt men zich in het authentieke achterland met alle mogelijkheden van dien. Perfect wandelgebied, bezienswaardigheden en natuurlijk aan het einde van de dag een duik in de zee. Vooral de stad Chania heeft mij weten te bekoren.

Kreta biedt zoveel mogelijkheden! Dit prachtige stukje Griekenland heeft mijn hart veroverd.

Lindy

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord