Machteld op Lesbos

Nieuwsgierig geworden door de enthousiaste verhalen van mijn collega’s, vertrok ik afgelopen september richting Lesbos om deze nieuwe bestemming te leren kennen en te ontdekken.

Twee weken genieten van mijn geliefde Griekenland. Wat had ik daar veel zin in. Nu weer terug op het thuisfront, kan ik de enthousiaste verhalen met mijn collega’s delen. Lesbos is een echte aanwinst in ons programma. Ik heb het er heerlijk gehad.

Allereerst de veelzijdigheid van de natuur is bijzonder. Een tocht over het eiland is nergens hetzelfde. Ruige, onherbergzame gebieden waar goed te zien is dat Lesbos een vulkanisch eiland is (geweest). Dit is met name te zien op weg naar het versteende woud en het schilderachtige vissersdorp Sigri, aan de westkant van Lesbos. Richting het zuidelijk gelegen bergdorp Agiassos met de mooie kerk en de bakermat van de befaamde drank Ouzo, het stadje Plomari, is de natuur tegenovergesteld. Hier zijn de berghellingen uitbundig groen en geuren de kruiden die langs de weg groeien. Maar er is landschappelijk nog meer afwisseling, zoals de vlakke delen van het eiland rondom de baai van Kaloni en de baai van Gera.

Lesbos is bezaaid met leuke dorpjes die alle de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik heb geprobeerd ze allemaal te zien: Sykamia, Mandamados, Skaliochori, Antissa, Vatousa en nog veel meer. Overal vind je er het bekende dorpsplein. De mannen die onder de boom bij de lokale kafenion een potje kaarten. Het zijn de simpele dingen van het leven. Ik kan er nooit genoeg van krijgen om me daartussen te mengen en even te proeven van dit pure leven. Vele koude frappé-koffie heb ik dus met genoegen gedronken tijdens mijn verblijf op Lesbos. Want dat lekkere drankje hoort nou eenmaal gedronken te worden op zo’n dorpsplein.

Onze vakantiewoningen op Lesbos zijn gelegen aan de noordkant van het eiland, in de gemoedelijke plaatsen Petra, Molivos en het rustige kustgebied Eftalou. Deze omgeving is mijn inziens de beste plek om hier thuis te komen na een dag op pad te zijn geweest. De dorpen Petra en Molivos zijn ontzettend gezellig. Vanaf Eftalou is Molivos zeer makkelijk te bereiken. De integratie van toeristen en de lokale bevolking creëert een zeer aangenaam saamhorigheidsgevoel. De vele tavernes bieden er bovendien een uitstekende kwaliteit eten. De tafel vol met Griekse lekkernijen, een glas ouzo erbij en de sterrenhemel erboven. Twee weken lang, elke avond opnieuw. Voor mij persoonlijk waren deze avonden het hoogtepunt. Het gevoel is iets wat ik niet op papier geschreven krijg. Dat is iets wat men zelf moet ervaren en beleven. Over Lesbos kan ik nog wel veel meer schrijven zoals over de vele ezels die we gezien hebben, over de verse vis die we er aten in het geweldige Skala Sikamia, over de warm waterbronnen bij Eftalou en het heerlijke zwemwater aan het strand van Kagia . Het lijstje is oneindig. Genoeg reden om er eens terug te keren want ook Lesbos heb ik inmiddels in mijn hart gesloten.

Machteld

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord