Overzicht studiereisverhalen
Home > Klantenservice> Het Kafenion> Studiereisverhalen> Michel's vakantie op het groene eiland Samos

Michel’s vakantie op het groene eiland Samos

Op een vroege vrijdagmorgen eind juli vertrokken we met Transavia naar Griekenland voor een 14-daagse vakantie op het groene eiland Samos. Na een voorspoedige vlucht arriveerden we mooi op tijd op Samos Aristarchos International Airport en halen we de bagage op. Na de douane in de aankomsthal stond onze hostess, Sharon de Hoogt, de gasten op te wachten en welkom te heten.

Omdat wij onze huurauto voor de hele vakantie geboekt hadden vanaf het vliegveld, zijn wij, na het afhandelen van de papieren voor de autohuur, vertrokken naar Huize Pantheon in Ormos. Met de ontvangen routebeschrijving was de accommodatie makkelijk te vinden. Onderweg alvast de eerste boodschappen gedaan bij een lokale supermarkt.

Huize Pantheon ligt aan de zuidwest kant van Samos. Een schitterende accommodatie met mooie appartementen en een fijn zwembad met lekkere ligstoelen. Het zwembad is ideaal om aan het einde van de dag nog even af te koelen en de zon onder te zien gaan. Het appartement is ruim en voorzien van alle comfort. De ligging van de accommodatie is prima. Op korte loopafstand liggen vele tavernes in het haventje van Ormos. Keuze genoeg om ’s avonds lekker de lokale Griekse keuken uit te proberen en te genieten van de heerlijke gerechten en wijnen.

Gedurende onze twee weken vakantie hebben wij vanuit Ormos verschillende ‘dagtochtjes’ gemaakt. D.w.z. na een laat ontbijt vertrokken wij meestal rond 11.00 / 11.30 uur voor ons dagje uit. Rond 17.00 uur probeerden we dan weer terug te zijn om nog even de dag af te sluiten bij het zwembad.

Een van de gemaakt tochten was naar Drakei aan het uiterste westpunt van het eiland. De goed begaanbare weg met schitterende uitzichten eindigt in het plaatsje Drakei en na een lekkere (late) lunch in een van de lokale restaurantjes zijn wij weer teruggereden naar Ormos. Hoewel de weg dezelfde is, biedt de terugreis weer hele andere uitzichten dan de heenreis. Fantastisch gewoon.

Een ander gemaakt uitje was een bezoek aan Pythagorio, een havenplaats in het zuidoosten. Vanaf Ormos is dat 45-60 minuten rijden. Het is leuk om daar lekker rond te wandelen, de vissersbootjes te bekijken en gewoon lekker zitten op een van de vele terrassen. Ook het standbeeld van Pythagoras (die van de “stelling van Pythagoras” / a² + b² = c² ) staat in de haven en wordt door veel mensen even op de foto gezet. Zo ook door ons natuurlijk……

Tijdens ons verblijf op Samos was het de gedenkdag van de slag om Pythagorio. Men herdenkt het historische feit dat men deze slag van de Turken heeft gewonnen. Het is groot feest in Pythagorio en hier komen ruim 20.000 mensen op af. ’s Avonds wordt de zeeslag in de haven nagespeeld en het feest wordt afgesloten met een schitterend vuurwerk. Via Ross Holidays hadden wij een plekje geboekt op de bootexcursie, zodat we het feest vanuit een boot in de haven konden meemaken. We zaten 1e rang en het was erg leuk om mee te maken!

Op Samos zijn de wegen prima begaanbaar en je komt, als je van de doorgaande hoofdweg afgaat, op de mooiste plekjes. Vanuit Ormos via Pirgos, Spatharei, Pagondas, Chora, Pythagorio naar het uiterste zuidoosten van het eiland, Poseidonio. Fantastische vergezichten en voor de fotografen een Walhalla. Poseidonio ligt vlak bij de Turkse grens en als je op het strand staat zie je zo Turkije aan de overkant liggen. Leuk om te zien. Vanuit Poseidonio richting het noorden en via Samos-stad door naar het uiterste puntje in het noordoosten Agia Paraskevi. Na een heerlijk verkoelend drankje op het terras rijden we via Mitilini weer terug naar Ormos. Het is een leuke dag geweest en we hebben veel mooie dingen gezien vandaag.

Een hele leuke en sportieve tocht is een bezoek aan de waterval in Potami. Na een korte wandeling door het bos kom je bij een open plek vanwaar je door het water moet lopen om uiteindelijk de waterval te zien en jezelf nat kan laten spetteren. Helemaal bovenop de berg ligt een restaurant waar je alleen via een zelfgemaakte smalle houten trap langs de bergwand komt. De klim wordt goed gemaakt door het uitzicht en de heerlijke koele versnaperingen die in het restaurant te verkrijgen zijn.

Onze “ontdekkingstochten” van het eiland wisselen we af met dagen lekker luieren aan een van de mooie strandjes van Samos. Er is keuze uit zandstrandjes en kiezelstrandjes in mooie baaien en allemaal goed bereikbaar met de auto of scooter. Veelal kan je op het strand genieten van een heerlijke Griekse lunch bij een van de restaurantjes. Zo kan je lekker bijkomen. Onze favoriet was Kaladakia Beach. Een kleine baai met lekkere ligbedden bereikbaar via een smal weggetje waarvan je denkt: waar gaat dit uitkomen? Maar wij vonden het absoluut de moeite waard…….

Helaas komt aan alle mooie dingen een einde, zo ook aan onze vakantie op Samos. Nadat we de auto weer op het vliegveld ingeleverd hebben, checken we in voor de terugvlucht naar Amsterdam. Na een korte tussenlanding op Limnos, hebben we wederom een voorspoedige vlucht en landen we in de loop van de middag weer op Schiphol.

Volgens veel mensen is Samos het mooiste en groenste eiland van Griekenland. Dat kunnen we helaas niet controleren omdat we nog te weinig van Griekenland hebben gezien, maar een ding weten we zeker: Samos is zeker voor herhaling vatbaar!

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord