Wilbert maakt kennis met Griekenland

Na een fijne vlucht vanaf Schiphol kom ik aan op Kreta. Op de luchthaven van Chaniá heten hostessen Jacquelien en Marianne mij welkom en neem ik de huurauto in ontvangst

Vanaf de luchthaven rij ik langs de kust naar Agía Marína, waar ik de eerste twee nachten in Huize Aléxandros zal verblijven. Na een hartelijk welkom door de eigenaresse neem ik hier intrek in een van de woningen. Vanaf het balkon geniet ik van het mooie uitzicht over de kustlijn van West-Kreta en het eilandje Thodoróu. Mijn vierdaagse rondreis op Kreta is nu echt begonnen!

De eerste kennismaking met Griekenland en Kreta

Omdat het mijn eerste reis naar Griekenland is, sta ik te trappelen om de omgeving meteen verder te verkennen. Vanuit Agía Marína rij ik over de oude kustweg richting Kolymbári, waar de levendigheid al snel verandert in een oase van rust. Onderweg neem ik de afslag richting Voúves, waar ik het olijvenmuseum bezoek en de oudste olijfboom ter wereld bewonder.

Via de kustweg vervolg ik mijn route richting Kolymbári. Ik verken het ruige schiereiland Ródopos en maak een stop bij het Moní Gónia-klooster, een van de belangrijkste orthodoxe kloosters van Kreta. Even verderop beland ik tussen een kudde met geiten die denken dat ze de enige weggebruikers zijn, wat natuurlijk wel vaak het geval is. Bij Afráta neem ik de afslag naar het Afráta-strand, een mooie baai die tussen de kliffen van Ródopos ligt. Een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen. Het enige geluid dat te horen is, is dat van de kabbelende zee en de geiten en schapen die grazen op de uitlopers van de kliffen.

Aan het einde van de middag rij ik terug naar Huize Aléxandros, waar hostess Jacquelien mij om 18.30 uur opwacht voor een welkomstbezoek. ’s Avonds maak ik een wandeling naar het oude deel van Agía Marína en geniet ik van de Griekse gastvrijheid in een van de gezellige tavernes langs de hoofdweg.

Chaniá-stad en omgeving

Vandaag start ik mijn dag met een ontbijt op het balkon, waar ik geniet van de opkomende zon en het weidse uitzicht. Daarna ga ik op pad en volg de kustweg richting Chaniá-stad, om verder landinwaarts te eindigen in het typische Griekse bergdorp Vámos. Na een bezoek aan het dorpsplein met mooie eucalyptusbomen en een wandeling door de smalle straatjes van het dorp, rij ik weer terug richting de kust om het gezellige dorp Kalíves te gaan verkennen. De combinatie tussen de levendigheid en authentieke Griekse leven maakt Kalíves een dorp dat zeker het bezoeken waard is.

Mijn volgende stop is Chaniá-stad. Hier maak ik een stadwandeling die ik van hostess Jacquelien overhandigd krijg. Via de smalle straatjes van het oude centrum slenter ik richting de haven, waar ik neerstrijk bij een van de vele terrasjes voor een heerlijke lunch. Daarna voert de wandeling me verder door de oude, karakteristieke straatjes naar de grote overdekte markthal in het centrum van de stad. Iedere ochtend, met uitzondering van zondag, brengen de vissers hier hun vers gevangen vis aan de man.

Na de drukte van Chanía-stad besluit ik de dag af te sluiten in de omgeving van Kamisianá. Ik wandel langs de rustige stranden en neem plaats bij een van de vele tavernes om te genieten van de laatste zonnestralen van deze prachtige dag.

Van West- naar Zuid-Kreta door de Ímbros-kloof

Vandaag maak ik de oversteek van West- naar Zuid-Kreta. Omdat ik erg graag de adembenemende route door de Ímbros-kloof wil rijden, moet ik op tijd op pad. Voor dag en dauw ben ik dan ook al uit de veren. Met enkele stops voor foto’s neemt mijn reis zeker 2,5 uur in beslag. Maar dat was het meer dan waard! Na aankomst in Plakiás ben ik de rest van de dag op pad met hostess Marianne om de vele bezienswaardigheden en mooie plaatsen in de omgeving te verkennen. We bezoeken diverse stranden, het klooster van Moni Prèveli en het Oriseum in Asómatos.

De laatste dag

Na een heerlijke nacht in Huize Ánemos is het alweer de laatste dag van mijn bezoek aan Kreta. In de ochtend bezoek ik nog enkele accommodaties uit het aanbod van Ross Holidays. Aan het begin van de middag rij ik via de Kourtaliótiko-kloof naar Réthymnon. Hier bezoek ik het historische deel van de stad. Heerlijk slenteren en genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Ook loop ik per toeval langs een bakker die broden bakt in de vorm van dieren. Deze worden onder andere gebruikt op bruiloften. Erg leuk om te zien. Tegen het einde van de middag vervolg ik mijn weg langs de kust naar het vliegveld van Heráklion. Het zit er alweer op. Morgen gewoon weer business as usual. Ik vond het erg mooi en leerzaam om te zien wat voor prachtige bestemming Kreta is. Ik kijk ernaar uit om snel weer een bezoek te brengen aan Griekenland!

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord