Vakantie in de Zagoria, Epiros

Andrea de Goede, hostess voor Ross Holidays, is een fervent wandelaar. Onlangs bracht zij tijdens haar eigen vakantie een bezoek aan de Zagória in Epiros. Dit bijzondere gebied heeft veel indruk op haar gemaakt. Zij vertelt u dan ook graag haar ervaringen.

/

Dag 1. Vertrek Athene — Aristi Epirus

Na een mooi zomerseizoen was het nu eindelijk tijd om zelf ook met vakantie te gaan. Tot op het laatste moment konden we niet beslissen waar we naartoe zouden gaan. Thássos of misschien de Zagória? Al snel besloten we om om met zulke goede weersvooruitzichten naar de Zagória te gaan! Na alle tassen ingepakt te hebben zijn we vertrokken met de auto van Athene via de autosnelweg richting Larisa naar Metsovo en Ioannina. Onderweg hebben we een stop gemaakt in het stadje Metsovo. Metsovo is een klein bergstadje op 1160 meter hoogte midden in het Pindos gebergte en heeft zo’n 6500 inwoners. Metsovo staat bekend om onder andere zijn houtsnijwerk, weef en borduurwerk, kaas en wijn. Gedurende de wintermaanden is Metsovo tevens een populair wintersportoord. Na een overheerlijke freddo cappuccino in het zonnetje en een korte wandeling door het stadje heen, was het tijd om verder door te rijden naar Ioannina.

De nieuwe snelweg Egnatia Odos verbindt Igoumenitsa met Evros, dwars door de bergen heen. Het is een prachtige weg van ongeveer 670 kilometer lang met veel tunnels. De Zagória is hierdoor erg makkelijk te bereiken vanuit Thessaloniki en Preveza. In 2009 zijn alle werkzaamheden afgerond. Aangekomen in Ioannina wilden we maar een ding, de auto parkeren en een wandeling maken om het Pamvotismeer heen, ook wel meer van Ioannina genoemd. In het meer ligt een eilandje, Nisos Ioanninon. Het is erg leuk om hier naartoe te varen met een bootje. Op het eilandje zijn een paar kloosters en een museum gewijd aan de Turkse heerser Ali Pasja. Aan het water, in een van de vele restaurants kunt u genieten van een glas tsipouro met de specialiteit van het eiland: kikkerbilletjes.

Verder staat Ioannina bekend om de kunst van het zilver smeden, en wordt dan ook de zilverstad van Griekenland genoemd. Binnen de oude stadsmuren ligt het Byzantijns museum en een zilvermuseum. Tevens is er een volksmuseum met oude kostuums. Deze is gevestigd in de voormalige Aslan Tzami moskee.

Na een heerlijke wandeling en lunch (we hebben de kikkerbilletjes maar overgeslagen), zijn we doorgereden richting Papingo. De Zagória bestaat uit 46 dorpjes, allen gebouwd in de typische architectonische stijl en rondom de berg Timfi in het ruige natuurgebied van de Epirus. Het Slavische woord Zagori betekent letterlijk achter de bergen. Vlak voor aankomst in het dorpje Aristi, zie je het Timfi-gebergte recht op je afkomen, prachtig!

Na een heerlijk diner in onze bed and breakfast, was het tijd om vroeg te gaan slapen want morgen staat de wandeling Mikro Papingo – Drakolimni op het programma, een wandeling van 8 uur.

Dag 2. Mikro Papingo — Drakolimni

Om 6.00 uur gingen de wekkers af en was het tijd voor een van de mooiste wandelingen van Griekenland. Vanuit het dorpje Aristi zijn we naar Mikro Papingo gereden en om 6.45 uur stonden we aan het begin van de wandeling op 978 meter hoogte. De wandeling tot Drakolimni is zo’n 4 uur lopen. De Astráka-hut ligt op 1950 meter en hebben we binnen 2,5 uur bereikt.

Het eerste wat ons direct opviel waren de prachtige herfstkleuren. Het was behoorlijk fris in de ochtend en ook de zon lag achter het Timfi-gebergte en kwam pas rond 9.30 uur achter de berg vandaan. Onderweg naar de Astráka-hut zijn meerdere plaatsen waar u de waterflessen kunt opvullen.

De gehele wandeling wordt aangegeven met goede bewegwijzering. Eenmaal bij de Astráka berghut aangekomen was het tijd voor een korte stop om iets te eten en te drinken. Er was een grote verassing, de berg tegenover ons moesten we ook oplopen want daarachter ligt het drakenmeer! Dit was best wel een pittige klim maar wat is het er mooi!

Na nog een uur en een kwartier lopen kwamen we aan bij het drakenmeer. Wat ons direct opviel was dat het water in het meer, dat ligt op 2200 meter, al voor een gedeelte bevroren was. Prachtige uitzichten op de vele bergtoppen en de omgeving van Konitsa maken het aantal wandeluren meer dan waard! Na veel foto’s was het tijd voor de weg terug naar Mikro Papingo. ’s Avonds hebben we extra veel genoten van ons diner en om 22.00 uur ging het licht in Aristi uit.

Dag 3. Rafting op de Voidomati rivier

Na de pittige wandeling van de vorige dag, was het vandaag tijd voor heerlijk koffie drinken op het dorpsplein van het dorpje Aristi en raften in de middag op de Voidomati rivier. Indien u liever wandelt, dan kunt u ook de wandeling maken langs de Voidomati rivier. Gezien het mooie weer van vandaag kon een duik in de koude rivier niet ontbreken! Na veel prachtige uitzichten en heerlijk bezig zijn kwam ook deze dag weer tot een einde.

Dag 4. Wandeling van de oude brug van Konitsa naar het klooster Moni Stomiou

Konitsa is een traditioneel dorp, gelegen op zo’n 60 kilometer van Ioannina en gebouwd op de hellingen van de berg Timfi. Het dorpje heeft zo’n 4000 inwoners en is bekend vanwege het volkenkundig museum en het Mausoleum maar is ook het huis van de moeder van Ali Pasha. Konitsa is gelegen op enkele kilometers van de Albanese grens. Het symbool van Konitsa is de bekende Aos-Konitsabrug. Het is een van de grootste in de balkan met een hoogte van 20 meter en de lengte is ongeveer 40 meter. De wandeling naar het St. Stomiou klooster is een vrij eenvoudige maar zeer spectaculaire wandeling! U loopt rechts naast de Aoos rivieren en na ongeveer 1,5 uur lopen komt u aan bij het klooster Moni Stomiou uit 1774. De wandeling is echt prachtig, de berg waar we twee dagen geleden nog op stonden, ligt nu achter ons. Eenmaal aangekomen in het klooster stond een vriendelijke monnik ons te woord en vertelde vol enthousiasme over het klooster en de geschiedenis. De heilige vader Paisios heeft vier jaar gewoond in dit klooster. Het klooster ligt op zo’n 650 meter en vanaf hier is het tevens mogelijk om naar het Drakenmeer en Gamila bergtop door te wandelen. Het is een minder bekende wandeling naar het Drakenmeer en heel erg steil.

Terug bij de auto, zijn we doorgereden naar Monodendri. Monodendri ligt vlak aan de Vikoskloof en is een van de ingangen vanwaar de wandeling begint naar het bergdorpje Vikos, het is een prachtige wandeling. Vanaf het dorpsplein komt u binnen een kwartier lopen uit bij een oud ‘kalderimi’, een geplaveid muilezelpad. Monodendri betekent ‘een boom‘. Vroeger was het dorp een eenheid met het buurdorp Vitsa. Tussen beiden dorpen in stond een losse grote spar. Toen in 1753 beide dorpen zelfstandig werden, werd er gestreden om het grondgebied: wie kreeg de boom? Monodendri won en nam gelijk de naam aan. De boom heeft de tijd helaas niet doorstaan, de naam wel. Vanuit Monodendri is het leuk om een wandeling te maken naar het klooster Agia Paraskevi. Het ligt aan de rand van de kloof, dateert uit 1412 en heeft prachtige uitzichten. Het was een nonnenklooster echter is de laatste non al in 1940 overleden. In tijden van gevaar hield de bevolking van het dorp zich schuil in het klooster. Als het echt ging spannen, zoals tijdens de tweede wereldoorlog, trokken ze zich nog verder terug in een grot boven de kloof, die alleen bereikbaar is middels een heel smal en hoogtevreesgevoelig paadje. Besluit u dit paadje te gaan lopen, dan is dit prachtig maar geheel op eigen risico. Volgens het Guinness Book of Records is dit de diepste kloof ter wereld.

Na wederom veel foto’s zijn we teruggelopen naar Monodendri. In Monodendri zijn veel leuke winkeltjes waar u lokale producten kunt kopen zoals tsipouro en honing. We zijn doorgereden naar het uitzichtpunt Oxia. Je komt langs het ‘’stenen woud’’, een steenformatie waar de Zagória bekend om staat. Eenmaal aangekomen bij het uitzichtpunt, ook wel het balkon van Oxia genoemd, kijk je in het diepste deel van de Vikoskloof. De bodem ligt 900 meter onder u!

Dag 5. Vertrek naar Athene

Helaas is er een einde gekomen aan onze vakantie in de Zagória. Wat een prachtig gebied is het toch! Ideaal voor natuurliefhebbers vol met uitstekende wandelpaden.

Wij hebben een trekking voor u samengesteld door het Zagória-gebied, waarbij u gedurende zes dagen gemiddeld 5 uur per dag wandelt. De routes zijn met zorg gekozen en worden door enthousiaste, professionele gidsen begeleid.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord