Vakantie Zuid-Kreta

Toen ik Plakiás op Zuid-Kreta ontdekte, beviel de sfeer me direct en een vriend introduceerde me meteen in ‘de familie’. Zo kwam ik in contact met diverse huiseigenaars die dezelfde principes hanteren als ikzelf. Dit was voor mij een goede basis om deze vakantiebestemming te starten. Bezoek Zuid-Kreta en voel de sfeer van toen.

Dat Kreta een veelzijdig eiland is, hoeven wij u niet te vertellen. Maar dat het zuiden minstens zo interessant is, is wellicht wel opmerkelijke informatie. De hoge bergen met daartussen uitgestrekte hellingen en indrukwekkende kloven bieden de natuurliefhebber prachtige uitzichten. Ook de strandliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Iedere weg eindigt op een ander strand. Het een nog mooier dan het andere. De ruime keuze varieert van gezellige stranden met faciliteiten tot idyllische stranden waar men zich alleen op de wereld waant. Overblijfselen uit het verre verleden laten zien dat Kreta niet alleen nu aanzien geniet. De vele kerken die het gebied kent, geven een goed beeld van de levenswijze van de Grieken. Religie is voor hen niet zomaar een geloof, maar meer een manier van leven. Zuid-Kreta is klaar voor uw ontvangst.

Lees verder

Vakanties op Zuid-Kreta

Bezienswaardigheden

Zuid-Kreta kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Zuid-Kreta

Stranden

Zuid-Kreta kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Zuid-Kreta kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Zuid-Kreta

Wandelen

Zuid-Kreta leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.

Bekijk
Wandelen op Zuid-Kreta

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Zuid-Kreta

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Zuid-Kreta

Excursies

Om uw verblijf op Zuid-Kreta nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Zuid-Kreta
/bestemmingen/zuid-kreta/fotos-van-gasten
/bestemmingen/zuid-kreta/interactieve-kaart

De geschiedenis van Zuid-Kreta


Een vleugje geschiedenis

Zuid-Kreta is niet bekend vanwege de vele historische opgravingen. Echter, de omgeving is een resultaat van de lange historie van cultivatie door zijn bewoners. Sommige culturen hebben hun stempel sterker op dit gebied gedrukt dan andere. Dit heeft geresulteerd in een aantal historische monumenten uit diverse tijdperken. Het is bekend dat er al sprake was van enige beschaving op Kreta vanaf 6500 v.Chr. Vooral onder Mínos, de zoon van Zeus en Europa, één van zijn bijvrouwen, kwam Kreta tot volle bloei. Dit was omstreeks 2600 v.Chr. Hiervan zijn Knossós, Festós, Górtys en Agía Triáda een levendig bewijs. De resterende brokstukken geven blijk van een rijke geschiedenis.

Daarna volgden verschillende natuurrampen elkaar op en in de loop der eeuwen werd er veel verwoest en weer opgebouwd. Zo zijn er uit de eerste Byzantijnse tijd en de Arabische overheersing praktisch geen restanten gevonden. Maar de tweede Byzantijnse periode en de Venetiaanse overheersers lieten vele kloosters, kerken en kapellen na aan het eiland. Veel van deze kloosters zijn nog door enkele monniken of nonnen bewoond en vaak een aantal uren van de dag voor publiek geopend. De vele kapellen in de dorpen, verspreid over het zuiden van het eiland, hebben vaak enigszins verwaarloosde, maar zeker nog prachtige iconen.

Zelfs in de mythologie speelt dit deel van Kreta een sterke rol. Zo zou oppergod Zeus hier zijn geboren en grootgebracht door zijn moeder Rhea. Zijn vader was de titan Krónos die de vijf eerder geboren kinderen uit het huwelijk verslonden had uit angst dat zij hem na verloop van tijd zouden overwinnen. Moeder Rhea hield daarom haar zesde kind, Zeus, verborgen in de Ida-grot in het Idi- ofwel Psilorítis-gebergte, ook wel de ruggengraat van Kreta genoemd. Later zou Zeus het eiland verlaten om van de berg Ólympos zijn woonplaats te maken.

Het Kretenzer dieet

Westerse eetgewoonten zijn de bron van veel discussies op dit moment, met zorgen over toenemende obesitas in Europa, Amerika en andere westerse landen in de wereld. Er is onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van zeven ontwikkelde landen. Hierbij werd een groep van 700 mannen van het eiland Kreta over een periode van 30 jaar nauwlettend gevolgd. De studie toonde aan dat de Kretenzer mannen in vergelijking tot andere landen die aan het onderzoek deelnamen, het laagste percentage sterfgevallen kende, die veroorzaakt werden door hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Het vinden van de ideale voeding wordt steeds belangrijker voor de gezondheid.

Het Kretenzer dieet is van origine een mediterraan eetpatroon. Het is uniek en voedzaam met veel natuurlijke en traditionele lokale producten. Het eetgedrag is gebaseerd op de inname van veel fruit, groenten, bonen, peulvruchten en granen, honing en olijfolie als belangrijkste vet. Er wordt veel kruidenthee gedronken, dat een helende werking heeft. Het dieet heeft een matige consumptie van zuivelproducten, vis en gevogelte, wijn en rakí. Rood vlees wordt incidenteel gegeten. Wat zal verbazen is dat in het mediterrane dieet van Kreta bijna drie keer zo veel vet wordt gebruikt dan de gemiddelde Amerikaan tot zich neemt. De Kretenzer gebruikt alleen olijfolie in een aanzienlijke hoeveelheid, echter hierin wordt niet gebakken of gefrituurd.

Kreta heeft veel olijfbomen en men neemt aan dat de eigenschappen van de olie hiervan zorgen voor ziektepreventie en een goede gezondheid. Kretenzer olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren die bestand zijn tegen oxidatie, in tegenstelling tot andere oliën. Dit zou zorgen voor een natuurlijke afweer tegen verschillende kankersoorten. Kretenzers eten voornamelijk volkorenbrood. Vlees en vis wordt weinig gegeten en als ze het al een keer eten dan wordt het meestal gegrild in plaats van in olie gebakken of gefrituurd.

Kreta heeft een vruchtbare bodem en produceert het gehele jaar door vers fruit. Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels. In de hete zomermaanden zijn er op Kreta lokale zomervruchten verkrijgbaar, zoals perziken, nectarines, pruimen en appels. Alle soorten gedroogde en verse bonen met verse groenten (gekookt of rauw), chórta (een soort wilde spinazie) vormen het hoofdvoedsel voor een Kretenzer familie. De recepten zijn eenvoudig en worden op smaak gebracht met aromatische kruiden die veelal in het wild op Kreta groeien. Een goede maaltijd wordt overigens vaak begeleidt met een glas rode wijn, vaak van Griekse druiven gemaakt, terwijl men de rest van de dag veel water drinkt.

Over Zuid-Kreta

Het eiland Kreta is het meest zuidelijk gelegen stukje Europa en ligt op een kruispunt van zeeroutes en oude beschavingen. Kreta is veelzijdig en kent een rijk verleden. Niet zo gek dus dat Kreta zo populair is bij vele bezoekers. Toch is Zuid-Kreta nog steeds een fijne, kleinschalige vakantiebestemming.

Prachtige stranden strekken zich langs dit deel van de zuidkust uit. Het achterland van Plakiás kent vele wandelpaden die een wandeltocht van korte of van lange duur mogelijk maken. De dorpen liggen er onschuldig bij en laten de wandelaar het Griekse leven mee beleven. De lokale bevolking is nog steeds verbaasd als een toerist hun dorp bezoekt.

De afwisselende begroeiing van de bergen weten een ieder te verrassen. Zo kent Zuid-Kreta een heel eigen variatie van plantengroei. Door de geïsoleerde ligging van het eiland, zijn vele gewassen, ooit daar gebracht door pioniers, door de eeuwen heen uitgegroeid tot een eigen soort. Zo groeit hier bijvoorbeeld de Kretenzische esdoorn (Acer creticum) en de Tulipa cretica, die sterk op onze klaproos lijkt. De hellingen van de bergen zijn rijkelijk begroeid met diverse kruiden, die onder andere worden gebruikt voor het maken van de zogenaamde bergthee. Niet te vergeten zijn de vele kloven die Zuid-Kreta kent. Zij vormen een uitdaging voor de avontuurlijke wandelaar. Groot wild vindt men niet op Zuid-Kreta. Wel zijn er vele vogelsoorten die het gebied bevolken. Zo leeft hier in de bergen de bedreigde roofvogel Falcon eleonorea. Het kustgebied is door veel vogels gekozen om te nestelen en te broeden.

Beleef Zuid-Kreta 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord