Het Museum van Papa Michalis Georgoulakis

Zuid-Kreta

Het zou zo maar kunnen dat u het dorp Asomatos ongemerkt passeert. Toch is het de moeite waard om even een stop te maken. In het dorp bevindt zich namelijk het rariteitenmuseum van de inmiddels overleden Papa Michalis.

  • georgoulakis_folk_musieum_180.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_106.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_124.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_143.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_112.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_118.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_173.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_188.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_163.jpg
  • georgoulakis_folk_musieum_168.jpg
/

Het dorp is zoals alle andere dorpen in Zuid-Kreta, gewoon. En daarom juist zo bijzonder. Het uitzicht biedt u een weidse blik over de hellingen bedekt met wijngaarden en olijfbomen en over de zee. Het dorp kent slechts een kafenion en een taverne. En natuurlijk het museum van Papa Michalis Georgoulakis.

De verzamelwoede van deze priester richtte zich in de laatste zestig jaar letterlijk op alles. Van zijn vader kreeg hij mee dat niet moet weggooien in het leven, want iets zou later nog wel eens nuttig kunnen zijn. En zie hier het resultaat: hij heeft door de jaren heen van zijn huis met al zijn verzamelingen een museum gemaakt. Bij ieder voorwerp hoort een verhaal, dat hij graag vertelt. U treft in het museum van alles aan. Van bijzondere foto's, onder andere van staatsman Eleftherios Venezelos, tot Kretenzer huisraad en van religieuze relikwieën tot rariteiten uit het verleden. Zo heeft hij hier bijvoorbeeld de hele schoenenverzameling van zijn dochter tot haar 18e levensjaar staan. Ook vindt u er een speciale stoel met slechts één armleuning, met een bijzonder verhaal daarachter uiteraard. Een bezoek aan het museum zal duidelijk maken waarom deze stoel er zo uitziet.

Het museum ligt middenin het dorp. Het huis lijkt zo weggelopen uit een sprookjesboek. De binnenplaats is gevuld met bloemen en planten en nodigt uit voor een mijmering over vervlogen tijden bij een glas rakí. Het gastenboek bij de ingang geeft een indruk van de bezoekers van het museum. Alleen dat is al de moeite van een bezoekje waard. Opmerkingen als een verborgen schat en een sprookjeshuis zijn niet zeldzaam.

Zoon Giorgos is ook de wandelgids die de wandelvakanties van Ross Holidays begeleidt. Hij heeft een hoop over de omgeving te vertellen. Bij het museum is een kafenion waar u terecht kunt voor een kopje koffie, een stukje versgebakken milopita of een raki met wat mezedes. Waar u ook voor kiest, u bent hier altijd samen met de bewoners van het dorp.

Het museum van Papa Michalis Georgoulakis bezoeken?


Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de entree bedraagt € 3,50 per persoon. De tijden zijn onder voorbehoud.

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten