Ross Holidays
Meer over Klantenservice

De Romeinse en Turkse wijk van Myrina

De hoofdstad van Limnos is vernoemd naar de dochter van de koning van Iolkós (hedendaags Lárisa en omgeving tot Volos) Mýrina. Zij trouwde in de 13e eeuw met Thóas, de eerste koning van Limnos, twee generaties voor de slag om Troje.

De stad Myrina is verdeeld in twee verschillende wijken. Dit kan men het beste zien door het kasteel van Myrina te bezoeken. Vanaf hier hebt u een fantastisch uitzicht over de twee delen van de stad. Vanaf het kasteel gezien ziet u aan de linkerkant de Turkse wijk en aan de rechterkant de Romeinse wijk.

Myrina

 

De Turkse wijk

Dit deel bestaat uit de oude kleine haven van Myrina en kleine huisjes waar de Turkse bevolking ooit leefde. De officieren van het Turkse leger en hun families leefden dichterbij of in het kasteel. Vandaag de dag wordt de haven gebruikt voor kleine vissersbootjes. Het gebied rond de haven staat vol met kleine kafenions, tavernes en restaurantjes. Dit is de traditionele kant van Myrina waar de oude gebouwen van vroeger zijn nog steeds te vinden zijn aan het begin van de marktstraat. Deze straat begint vanaf de kleine haven en er is voldoende schaduw om in te lopen, door een plant die de smalle straatjes bedekt. De plant lijkt op een wilde druif en bedekt de straat tot aan het marktplein, waar de nieuwe marktstraat vanuit het Romeinse gedeelte ook op uitkomt. Het is heerlijk om hier te lopen en doordat het oude gedeelte hier het nieuwe gedeelte ontmoet voelt het alsof je door de geschiedenis heenloopt.

Myrina Myrina

 

De Romeinse wijk

Aan de kant van de zee en het prachtige zandstrand ligt de Romeinse wijk. De wijk staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst en geeft de geschiedenis van Limnos goed weer. Onderaan de hoge rotsen met het kasteel van Myrina staan de Neoklassieke Archontiko. Nog steeds even indrukwekkend als in hun gloriedagen, elk met een eigen unieke geschiedenis van eigenaren. Een belangrijke periode in de geschiedenis die de rijkdom van de bewoners goed laat zien. De meeste eigenaren zijn inmiddels geïmmigreerd naar Egypte, maar ook naar Triëst in Italië en Odysos in Rusland. Ze verkregen hun rijkdom met de handel en toen ze in het begin van de 19e eeuw terugkeerden naar Limnos begonnen ze met de bouw van deze huizen. Daardoor kreeg de buurt een andere kleur. Sommige huizen hebben de datum waarop ze gebouwd zijn gegraveerd in de muur. Het huis van het hoofd van de kerk, het gebouw van het archeologisch museum was eerst het huis van de sultan van het Ottomaanse rijk, en degene die als consulaat werden gebruikt voor Engeland, Nederland en Italië. Tegenwoordig zijn sommige veranderd in kleine hotels, bed en breakfast huizen en sommige worden nog bewoond door familieleden van de oorspronkelijk bewoners. Een aantal blijven dicht en wachten op nieuwe eigenaren die de deuren weer openen om er nieuw leven in te blazen.

Romeikos Gialos Romeikos Gialos Romeikos Gialos

 

De Archontiko staan niet alleen in de Romeinse wijk, maar ook in andere dorpen op Limnos zoals het dorp Portianou. Portianou betekent nieuwe haven, deze komen we voor het eerst tegen in een kaart van 1785. Tussen de Archontiko staat er een met een uitzonderlijke historische waarde, dit was namelijk het huis waar Winston Churchill enige tijd leefde tijdens de Twee Wereldoorlog. Vanaf hier plande hij het gevecht om Kalípolis. Een andere Archontiko is het Folklorisch Museum, waar de stoel te bezichtigen is die Churchill gebruikte om uit te rusten. In het dorp is ook een kerkhof waar de bondgenoten uit de oorlog begraven liggen.

Archontika Romeikos Archontika Romeikos