Ross Holidays
Meer over Klantenservice

De Zagória

Míltos en Giórgos zijn de eigenaren van Huize Améliko in Áno Pediná. Deze traditionele woning met de typische bouwstijl van de Zagória werd enkele jaren geleden door hen verbouwd tot een sfeervol pension met enkele kamers. Hier ontvangen zij met veel plezier hun gasten. Lees onderstaand hun verhaal over de Zagória en de vele mogelijkheden die het gebied te bieden heeft.

De Zagória is een prachtig gebied met zesenveertig dorpjes, gebouwd met lokale leisteen en omringd door eeuwenoude bossen, diepe kloven met beneden een stromende rivier met kristalhelder water en mooie boogbruggen. De dorpen liggen ten noorden van de zilverstad Ioánnina en zijn gelegen op de veelal zonnige hellingen van de bergmassieven Tymphi, Mitsikeli en Tsouka Rossa. De rivier Aóos doorkruist het gebied, evenals de Voidomatis. Deze rivier is een van de schoonste van Europa en ontspringt in de Víkos-kloof. Deze kloof is beroemd om zijn afmetingen en is dan ook opgenomen in het Guiness Book of Records.

Epiros_Old stone bridge of Noutsos (built 1750 AD)_st Epiros_Vikos kloof_st (5) Afbeelding 272

Architectuur

De Zagória-dorpen zijn gebouwd als amfitheaters, beschut tegen de wind en omringd door vruchtbaar land. Veelal hebben ze een plateia, een centraal plein met een enorme plataan met daaromheen alle openbare gebouwen, zoals het gemeentehuis, een kafeníon, de school en de kerk. In het verleden was er veel rijkdom in het gebied, wat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is aan de prachtige huizen en vaak imposante kerken en kloosters. Door donaties van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ‘de Zagorians’, konden er prachtige bouwwerken worden gemaakt. Maar ook de stenen paden, de zogenaamde kalderími’s en de vele boogbruggen zijn kenmerkend.

mikro Papigo 87 church M. Papigo 73

De oorspronkelijke, stenen huizen in het Zagória-gebied hadden vaak grote, comfortabele ruimtes. Ze boden bescherming tegen slechte weersomstandigheden of rovers die in die tijd het gebied onveilig maakten. De muren hadden vaak prachtige decoraties en er waren mooie houten vloeren en sierlijke plafonds. Dit is nog steeds zichtbaar in de vele gerestaureerde huizen.

De natuur

Kenmerkend voor de natuur van de Zagória zijn de rijke, dichte bossen van onder andere eikenbomen en beuken. Op grotere hoogte groeien veelal dennenbomen. Ook verschillende plantensoorten tref je er aan. In de lente zijn er diverse wilde bloemen, waaronder diverse soorten orchideeën en geraniums.

flouers 13 Afbeelding 277

In het gebied is tevens een grote variatie aan fauna. Onder andere gemzen, bruine beren, reeën, wolven, otters, salamanders en schildpadden komen voor in de Zagória. Ook verschillende vogelsoorten als gieren, valken en spechten hebben er hun leefgebied. In het voorjaar hoor je vaak de nachtegaal het mooiste lied zingen, met op de achtergrond de roep van een uil.

Maar ook de diversiteit aan paddenstoelen is groot. Daarom trekt de Zagória veel ‘paddenstoelenjagers’ aan. Verse cantharellen, eekhoorntjesbrood en zelfs truffels zijn er te vinden. Tijdens het eerste weekend van juni wordt er in Áno Pediná een paddenstoelenfeest georganiseerd. Hier zijn tevens de typische klanken van de klarinet te horen, die niet mogen ontbreken tijdens een feest in het Zagória-gebied.

Afbeelding 315

Op vakantie

De Zagória is bij uitstek een plek voor wandelaars, maar ook voor de rustzoeker, de echte Griekofiel of de natuurliefhebber. Een uitstekende plek om je vakantie te vieren. Er zijn verschillende ‘outdoor’ activiteiten mogelijk, zoals mountainbiken, raften, kajakken of bergbeklimmen. Maar ook op je gemak de dorpjes bekijken en genieten van de Griekse gastvrijheid behoort tot de mogelijkheden. En na een dag genieten van de mooie omgeving is het tijd om te genieten van de Zagoriaanse keuken. Proef een van de vele traditionele pies waar de regio bekend om staat. Probeer ook eens een huisgestookte tsipouro, eigen gemaakte wijn en een van de heerlijke lokale gerechten.

De lente leeft in de Zagória. Ga op pad en ontdek het zelf!

Míltos & Giórgos
Huize Améliko

view to Astraka 96p