Terug
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Hoe is het in Griekenland?

Hoe is het in Griekenland?

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en de nieuwsberichten volgen elkaar snel op. Maar hoe gaat het op dit moment in Griekenland?

Het nieuws komt in grote snelheden en hoeveelheden voorbij. Vooral cijfers volgen elkaar in rap tempo op. Als we kijken naar Griekenland, dan doen zij het goed. Griekenland steekt met kop en schouders uit boven de resultaten van andere zuid Europese landen als het gaat om het laag houden van de cijfers met betrekking tot coronaslachtoffers. Op het moment van schrijven zijn er in Griekenland 2490 bevestigde besmettingen en 130 sterfgevallen volgens de COVID-19 Tracker van Bing (25 april 2020).

Vorig weekend was het Grieks-orthodox Pasen. Normaal gesproken uitbundig gevierd met familie en vrienden, met lam aan het spit, dansen en veel gezelligheid. Maar ook de tradities worden nog steeds alom in stand gehouden. Kerkdiensten mogen al enige weken niet worden bijgewoond, maar voor Pasen werd men creatief. Of online of op een afstand met luidsprekers konden toch de liturgieën gevolgd worden. Op Corfu dat bekend staat om het grote evenement van potten gooien in de oude stad, kon zich niet voorstellen zonder deze traditie te leven. zo werden de potten toch aangeschaft en gevuld met water en door de bevolking van soms drie hoog naar beneden gegooid. Zonder publiek maar met duizenden scherven. De gedachte achter deze traditie is dat de boze geesten zo verjaagd zouden worden. En die gedachtegang kunnen wij voor nu voor 100% ondersteunen. Dus Bravo Corfu!

Ons contact met Griekenland is dagelijks en intens. Met eigenaren wordt besproken hoe straks verder te gaan. De kleinschaligheid is een groot voordeel. Geen massa's mensen in een ontbijtzaal, maar heerlijk op uw eigen balkon in het zonnetje met een vers gekookt eitje. Niet tijdig opstaan om een bedje te bemachtigen aan het zwembad, maar er is ruimte zat. Geen drommen met mensen in de dorpen. En wat kijkt men uit naar uw bezoek. Ze hebben u gemist. Ook reisleiding staat te trappelen om u te ontvangen. Ze blijven nog even binnen, maar willen snel aan de slag. Heel graag tot snel!

Vanuit heel Griekenland hebben wij foto's ontvangen.

 • Het strand van Gidaki op dit moment, Ithaki
 • Corfu op dit moment
 • Op dit moment in Pilion
 • Groeten uit Pilion
 • Op dit moment in Stoupa, Peloponnesos
 • Stoupa, Peloponnesos
 • Itilo, Peloponnesos
 • Wandelpad boven Stoupa, Peloponnesos
 • Bloemen op de Peloponnesos, Stoupa
 • Bloemen op de Peloponnesos, Stoupa
 • In het zuiden van Kreta
 • In het zuiden van Kreta
 • In het zuiden van Kreta
 • Bij het strand van Lichnos, Epiros
 • Parga, Epiros
 • Richting Koubeli, in het westen van Kreta
 • Samos op dit moment
 • Agios Konstantinos op Samos
/

En als je mij op de weg ziet, gooi dan een ei!

Om de Grieken op te roepen binnen te blijven, werd er vanuit thuis een lied ingezongen door verschillende artiesten. Het lied heet Θα κάτσω σπίτι en is origineel van Loukianos Kilaidonis, het betekent: ‘Ik zal thuis blijven’. In Griekenland werd het uit volle borst gezongen en het heeft duidelijk geholpen om binnen te blijven.
Loukianos Kilaidonis staat bekend om de humor in zijn liedjes en dit lied eindigt dan ook gepast met:
άμα με δεις στο δρόμο πέτα μου έν' αυγό
En als je mij op de weg ziet, gooi dan een ei

Bekijk het lied op youtube

Het best van alle Europese landen

In vergelijking met andere Europese landen controleert Griekenland het coronavirus het allerbest, volgens de Franse denktank The Bridge. Het aantal sterfgevallen is uitzonderlijk laag als resultaat van de maatregelen die heel snel ingevoerd werden in Griekenland.

Eind februari werd carnaval in Griekenland afgelast en op 10 maart sloot Griekenland de scholen, waar andere landen afwachten. Daarna ook de horeca, winkels en musea.

Sinds 23 maart blijven alle Grieken thuis, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, bankbezoek, mantelzorg of buiten sporten. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken en benzinestations. Ook zijn schoolreisjes en grote bijeenkomsten afgelast. Voor supermarkten gelden beperkingen. Zij laten slechts een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen. Iedereen die de straat op gaat moet een identiteitsbewijs bij zich hebben en een schriftelijke verklaring waarom men zich op straat bevindt. Als alternatief kan ook een sms worden verstuurd. De Grieken hebben er vrede mee, als zij zo een bijdrage aan de beperking van de verspreiding van het coronavirus kunnen leveren. Op sommige eilanden is nog niet één besmetting geregistreerd. En dat willen ze zo houden.

Proud to be Greek

Grieken zijn terecht trots op dit succes. Filmmaker Anthony Venitis heeft daarom een prachtige compilatievideo gemaakt met de titel 'Proud to be Greek, the No.1 destination to visit after COVID-19'

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten